woensdag 30 november 2011

Dinsdag 29 november - WiFi


Ik kom net terug van mijn tweede les “computers voor senioren”. ’t Is geen weer om een hond door te laten, laat staan een humeurig paard! Op dit eigenste moment verorbert Slecht Weer Vandaag een extra portie hogekwaliteitshaver terwijl hij geborsteld wordt door twee stalpieten. Ikzelf lig op te warmen in een heet schuimend bad met naast mij nog meer schuim in het glas Westvleteren.
Jawel, u leest het goed: tegenwoordige tijd. De Sint gaat wireless! De tijd gaat snel. De moderne tijd gaat nog sneller en dus probeer ik bij te blijven. Zwarte piet werd gek van enthousiasme toen ik hier vorige week FiberNet 60 en bijhorende Router liet installeren. Hij liet het nieuws meteen publiceren in onze online Sintkrant. Ik krijg de indruk dat het meer en meer op een roddelblaadje begint te lijken. Dat zal ook ‘de moderne tijd’ zijn zeker?
“Ga met de muis omhoog”, sprak de docent in het begin van de eerste les en prompt ging links van mij de hand van mijn buurvrouw (met muis en al) de lucht in. Hilariteit alom. Even later sloeg de paniek om het hart van een kalende zeventiger aan mijn rechterkant. Na per ongeluk de ‘scroll lock’ geactiveerd te hebben, dacht hij zijn hele tekst kwijt te zijn.  De docent kon ook geen verklaring geven over waarom je de computer via Start moet afsluiten.
Voor volgend jaar overweeg ik een cursus Photoshop, dan kunnen mijn reflexcamera en ik, samen onze artistieke talenten verder ontplooien.

dinsdag 29 november 2011

Maandag 28 november – 7 miljard


Ik ben zo’n man met een ochtendritueel. Elke ochtend aan de keukentafel, lees ik de krant  met een dampende kop koffie binnen handbereik. Het niet geheel onverwachtse nieuws dat de 7 miljardste mens is geboren, deed me toch even verslikken. Die koffie was ook best heet.
Ik zal mijn opinie over de Kerstman moeten bijschaven, die geniepig commerciële uitvinding die zo verdacht gelijkt op mijn spiegelbeeld. Ik ben nóg zo fier op mijn zilverachtig blinkende baard. (Ik gebruik conditioner hoor.) In de schaduw daarvan, wint Sint-Maarten ook aan populariteit. Over enkele jaren zijn we met 10 miljard en alle hulp zal welkom zijn! Daar moet ik geen tekeningetje bij maken zeker?
Verder gaat het over de zoveelste financiële crisis. Geloof het of niet, de Sintfirma beschikte over een aanzienlijke reserve op een online spaarrekening bij het Ijslandse Kaupthing. De haartjes in mijn nek gaan nog steeds staan als ik eraan terugdenk. (Dat heeft niets te maken met het feit dat die bank Ijslands is.) Omwille van die duizende potentiële cadeautjes en bijhorend lachende gezichtjes, kon ik geen risico’s nemen. Ik haalde dus onze centen terug en sloot een spaardeal met toenmalig Fortis. Toen ging de wind eventjes liggen. Ons geld ontsnapte aan BNP en versluisde naar Dexia... En nu heb ik er genoeg van. Dat ze hun zaakjes eens goed verluchten, want ik heb niet genoeg matrassen of oude kousen om dat geld in weg te steken!

zondag 27 november 2011

Zondag 27 november

Hé jongens, zondag is een welgekomen rustdag. Mijn dagboek blijft dicht.

Zaterdag 26 november – Blijde intrede


Ongeduld. Alles moet snel gaan. Tijd is geld... Ik weet niet wat het is. Twee decennia geleden was 6 december een vaste, heilige waarde in het hele Sinterklaasgebeuren. De laatste jaren liggen onze chocolademannetjes al op 1 november te blinken in de winkelrekken. Als mama of papa wacht met de aankoop tot in december, is de kans jammerlijk groot dat de kinderen op hun kin moeten kloppen. Als Halloween er niet was, je zou ze over tien jaar in oktober al kunnen kopen. Hetzelfde gebeurt trouwens met de paaseitjes. De vasten is nog niet goed begonnen, of ze liggen al overal naar je te roepen. Er staat zelfs een pot kleine eitjes naast de bancontacteenheid van mijn tandarts. 
De blijde intrede is het jaarlijkse hoogtepunt waar we hier allemaal stevig naar uitkijken. Nog grotere schande: dit jaar (en het wordt er alsmaar beter op) voer mijn stoomboot op 12 november Antwerpen binnen. 12 november! Ik schrok mij een mijter toen ik die datum op de planning zag staan. Leren we onze jongste telgjes zó wat geduld is? 
We moeten ons productieproces versnellen. Neem me dus niet kwalijk als Greetje wat beteurterd kijkt bij het vinden van een doos Lego Technics naast haar schoentje. Dieter zal ook niet goed weten wat te denken over het prinsessenkleedje en bijhorend toverstafje. 

zaterdag 26 november 2011

Vrijdag 25 november - Reflex


Ik had bij Fotopiet een reflexcamera besteld. Niet alleen omdat ze zo hip zijn tegenwoordig. Ik wil er echt wel meer mee doen dan enkel op het ontspanknopje drukken en dan met z’n allen tegelijk op het schermpje naar het resultaat kijken. 
Deze morgen vond ik een groot pakket op mijn bureau. Ik was zo blij als een kind. Sinterklaas speelt soms eens Sinterklaas voor zichzelf. 
Koude zonnige herfstdagen met ochtendnevel vind ik de mooiste. Vandaag was er zo één, dus ik trok met Slecht Weer Vandaag (enfin, Slecht Weer Vandaag trok met mij) naar de boerenbuiten. Ik probeerde verschillende diafragmawaarden en sluitertijden. Fauna en flora, vogels en bloemen, ze staan er allemaal op. Ik probeer foto’s van kinderen te vermijden. Dat zou als katholiek geestlijke in deze tijd geen goed idee zijn, toch? 
Mijn pieten hebben het niet zo voor mijn natuurkiekjes. Zij poseren liever zelf voor de lens. Ik zal er eens een heuse reportage moeten over maken. Want dat gaat hier een beetje zoals bij de Smurfen, voor elk wat wils: Zwarte Piet, Pakjespiet, Modepiet, Mediapiet, Paardenpiet en Postpiet. We hebben geen Mieke (dat lijkt me een ideale naam voor een vrouwelijke Piet), misschien maar beter zo. En ja, Smulpiet bestaat ook en hij is niet geheel toevallig één van mijn favorieten. Naast mij staat een potje chocolademousse. Het water komt mij al in de mond. 

donderdag 24 november 2011

Donderdag 24 november - Paardenbloemen

Goed weer vandaag. Dat scheelt als je met Slecht Weer Vandaag naar de paardenschool moet. Ik dacht dat de puberteit achter ons lag. Think again! Humeurig en lui... Hij zou de hele dag tv kijken met Mediapiet als ik hem liet doen. Zijn favoriete programma’s zijn voorspelbaar: Vinger aan de poot, Dieren in nesten en Chester Zoo.
Eigenlijk mag ik niet klagen over Slecht Weer Vandaag. Hij brengt mij overal, ook naar de film of naar het Turks stoombad. Als er ooit een standbeeld van ons komt, dan zal Slecht Weer Vandaag waarschijnlijk zijn voorste been opheffen: gesneuveld in de strijd (lees: van het dak gepatotterd). 
Hij mag echter ook niet klagen. Meer en meer kinderen verwennen hem. Zwarte Piet en ikzelf krijgen traditiegetrouw een pintje. Naast de klassieke wortel, vinden we de laatste jaren steeds originelere snoeperijen voor Slecht Weer Vandaag. Het varieert van suikerbietjes, ruikers vers gras, zakjes haver tot cruesli (dat bijft zo vreselijk aan zijn tanden kleven). Laatst zag ik hem genieten van een  speciaal voor hem gebakken worteltaart. En paardenbloemen, veel paardenbloemen. Eén klein probleempje: Slecht Weer Vandaag lust geen paardenbloemen.